سماسازان 12 اکتبر 2022 0 نظر

معرفی برخی از حالت‌های طراحی آشپزخانه

در این مقاله ما در شرکت ساختمانی سماسازان قصد داریم انواع حالات طراحی آشپزخانه ها را به شما معرفی کنیم . این شکلها و حالت‌های مختلف بستگی به متراژ و ابعاد فضای آشپزخانه، تعداد و طول دیوارهای آشپزخانه که میتوانند بعنوان محل نصب یا قرارگیری کابینت یا لوازم آشپزخانه از آنها استفاده نمود، دارند. به زبان ساده تر، باید دید که در داخل فضای آشپزخانه، کدام دیوارها بازشو یا پنجره نداشته و نصب کابینت بر روی آنها یا قرار دادن لوازم آشپزخانه در مقابل آنها مانع رفت و آمد در آشپزخانه نخواهد شد. البته گاهی اوقات، محدودیت‌های تأسیساتی مانند مسیر خروجی لوله فاضلاب کفشور، سینک ظرفشویی، ماشین لباس شویی و ماشین ظرفشویی نیز، مانع استفاده از بخشی از فضای آشپزخانه بعنوان محل قرار گیری این لوازم می شود. در هر صورت با توجه به محدودیت هایی که به آنها اشاره کردیم، یک آشپزخانه می تواند به اشکال و حالات مختلف طراحی شود. در ادامه ما پنج حالت طراحی و چیدمان آشپزخانه و نکات مربوط به اصول طراحی آشپزخانه را بررسی خواهیم کرد.

طراحی آشپزخانه خطی یا یکطرفه:

در شرایطی که فضای در دسترس برای طراحی آشپزخانه در حدی محدود باشد که تنها بر روی یک دیوار بتوان کابینت و تمامی لوازم آشپزخانه را طراحی نمود، میبایست آشپزخانه خطی یا یکطرفه در نظر بگیریم.در این حالت میبایست تمامی کابینت‌ها و لوازم آشپزخانه در طول یک دیوار و بصورت کاملاً خطی چیده شوندایرادی که به این نوع طراحی آشپزخانه وارد است، براساس اصول طراحی آشپزخانه، نمی توان مثلث کار آشپزخانه را شکل داد. بنابراین اگر طول دیوار آشپزخانه که قرار است کل لوازم و کابینت‌های آشپزخانه بر روی آن طراحی شود، کم باشد، فاصله لوازم آشپزخانه بیش از اندازه به یکدیگر نزدیک خواهد شد و در نتیجه فضای کافی برای کار در آشپزخانه وجود نخواهد داشت و اگر طول این دیوار خیلی بلند باشد، فاصله بین لوازم اصلی بسیار زیاد خواهد شد که باعث می شود حرکت و جابجایی بین بخشهای مختلف آشپزخانه بسیار خسته کننده شوداما از فواید این نوع طراحی آشپزخانه، فضای باز و کاربردی مقابل کابینت‌ها و لوازم آشپزخانه است. این نوع طراحی در شرایطی که برای یک آشپزخانه اپن (باز) انجام شود، دست مارا برای استفاده از فضای باز مقابل آن باز خواهد گذاشت. این فضای باز، میتواند برای قرار دادن میز غذاخوری استفاده شود. از طرف دیگر فضای مانور و حرکت در مقابل کابینت‌ها و لوازم آشپزخانه بسیار بزرگ خواهد بودیکی از اصول طراحی آشپزخانه های خطی یا یک طرفه، این است که تا حد ممکن، سینک ظرفشویی بین اجاق گاز و یخچال قرار بگیرد. چرا که رفت و آمد بین سینک با اجاق گاز و سینک با یخچال، معمولاً بیش از رفت و آمد مستقیم بین یخچال و اجاق گاز استهمچنین در مورد آشپزخانه های بسته ای که بصورت خطی و یک طرفه طراحی می شوند باید حتماً فضای خالی به عرض حداقل ۹۰ سانتیمتر در مقابل کابینت ها و لوازم آشپزخانه برای حرکت و جابجایی افراد در نظر گرفته شود.

طراحی آشپزخانه دو طرفه:

در این نوع طراحی آشپزخانه، دو دیوار روبروی هم در آشپزخانه، برای قرار گیری کابینت‌ها و لوازم آشپزخانه در نظر گرفته میشود. در این نوع طراحی میتوان براساس اصول طراحی آشپزخانه، یک مثلث کار در آشپزخانه ایجاد کرد تا به بهترین شکل ممکن بتوان از این فضا استفاده نمود. نکته مهم در رابطه با این نوع طراحی آشپزخانه، توجه به فضای آزاد بین کابینت‌های روبروی هم است. این فضای خالی باید حداقل به اندازه ۱۴۰ سانتی متر عرض داشته باشد. البته در آشپزخانه های کوچک که فضای کافی وجود ندارد، میتوان با علم به اینکه کم بودن این عرض میتواند در کاربری استاندارد آشپزخانه مشکلاتی را ایجاد نماید، این عرض را تا ۹۰ سانتیمتر کاهش داد. هر میزان این فاصله بین کابینت‌ها و لوازم روبروی هم در طراحی این نوع آشپزخانه تا حداکثر ۲ متر بیشتر باشد، کاربری آشپزخانه مناسب تر خواهد بود. البته تا حدی که حداکثر فاصله بین لوازم اصلی آشپزخانه یعنی همان طول اضلاع مثلث کار، رعایت شود. در هر صورت این فاصله باید برای جابجایی دو نفر از کنار هم، نشستن، باز کردن درب کابینت‌ها، کمدها، یخچال و سایر لوازم آشپزخانه کافی باشد

طراحی آشپزخانه L شکل:

در طراحی این نوع آشپزخانه L شکل، دو دیوار متقاطع در آشپزخانه، برای قرار گیری کابینت‌ها و لوازم آشپزخانه در دسترس می باشد. در این سبک فضای بهتری برای طراحی و چیدمان آشپزخانه در اختیار ما میباشد و براحتی می توانیم تمامی اصول طراحی آشپزخانه استاندارد و زیبا را در آن رعایت کنیم

طراحی آشپزخانه U شکل:

 Uشکل طراحی کنیم. طراحی و چیدمان فضای آشپزخانه بصورت U شکل، استاندارد ترین و بهترین حالت طراحی یک آشپزخانه کامل است. در این حالت، دست طراح برای انتخاب چیدمان استاندارد و کاربردی براساس اصول طراحی آشپزخانه بسیار باز است. همچنین نقطه قوت دیگر این نوع طراحی آشپزخانه، فضای کار بیشتر و تعداد کابینت‌های زیاد است. اما مشکل این نوع طراحی این است که بیشترین مساحت آشپزخانه با کابینت‌ها و لوازم آشپزخانه پر می شود و فضای باز کمتری در آشپزخانه باقی می ماند.

طراحی آشپزخانه همراه با جزیره:

در اینجا منظور از طراحی آشپزخانه با جزیره، جزیره هایی که بعنوان کانتر در مقابل آشپزخانه های اپن قرار می گیرند نیست. بلکه منظور این است که در طراحی آشپزخانه، بخشی از لوازم و کابینت‌های آشپزخانه مانند اجاق گاز یا سینک ظرفشویی در مرکز یا یک بخشی از فضای میانی آشپزخانه بر روی کابینت‌های جزیره ای شکل که از هیچ سمتی به دیوار متصل نیستند قرار می گیرد. این نوع طراحی آشپزخانه مدرن، در کشور ما کمتر استفاده می شود. بنابراین در طراحی آشپزخانه ایرانی باید پیش از انتخاب این نوع طراحی، مطمئن شویم که مالکین و کاربران این نوع آشپزخانه ها، با شرایط استفاده از این نوع طراحی آشپزخانه مدرن کاملاً آشنا هستند. 

نویسنده: مهندس سید مسعود مسعودی

پیام بگذارید